Natasja Corporaal

Natasja Corporaal

Coaching, kennisoverdracht en begeleiding, lopen als een rode draad door mijn leven. In hele verschillende situaties en samenstellingen heb ik me altijd hiermee bezig gehouden. Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen ontwikkelen vanuit wie ze zijn, gebruikmakend van alle talenten die ze al in zich dragen. Vanuit die kracht kunnen ze zich verder ontplooien. Om dat proces te mogen begeleiden, dát is mijn passie!

Ongeluk

Ik werkte al een aantal jaren in het basisonderwijs toen ik in 2004 lelijk ten val kwam, waardoor ik in een rolstoel belandde. Uiteindelijk werd Posttraumatische Dystrofie vastgesteld. Maandenlang heb ik bijna dagelijks gespuugd van de pijn. Mijn lichaam werd vegetatief, was nauwelijks aan te raken. Ik had zoveel pijn dat ik ging hyperventileren, zowel acuut als chronisch. Mijn leven leek stil te staan en ik werd enorm teruggeworpen op mezelf en afhankelijk van hulp van anderen. Niet iets wat je wilt als je 30 bent, fulltime lesgeeft op een basisschool en nog vol activiteit in het leven staat! Bovendien had ik alle kenmerken van een burn-out. Ik werd lusteloos, zag geen toekomst meer voor me en vond alle inspanning al teveel. Mijn baan als leerkracht basisonderwijs kon ik niet meer uitvoeren. Ook aan de gym- en danslessen die ik gaf bij een vereniging kwam een einde.

Ommekeer

De ommekeer kwam toen ik, na een periode van 7 maanden “stilstand” besloot het heft in eigen hand te nemen. Ik begon allerlei zelfhulpboeken te lezen en deed burn-out testjes op internet. Hier scoorde ik structureel hoog. Ook kwam ik per “toeval” in aanraking met een yoga en leerde erg veel over de adem. Hierdoor kwam er beetje bij beetje weer meer rust in mijn hoofd, waardoor mijn lichaam beter herstelde en mijn adem rustiger werd. Bovendien werd ik mentaal sterker.

Van altijd “Ja” zeggen naar “Nee”

Ik was er inmiddels wel achter dat mijn gedrevenheid in mijn werk en privéleven me ook ver over mijn eigen grenzen had gebracht. Ik zei “Ja!” op heel veel dingen en vond dat dat de juiste manier was. Maar gaandeweg leerde ik dat “Nee!” zeggen minstens zo krachtig kon zijn. Hierdoor ontstond er meer rust en koos ik mijn activiteiten zorgvuldiger. Het gevolg was dat ik er beter mezelf en voor anderen kon zijn.

Onderzoek en studie

Nadat me steeds meer ging verdiepen in het “juist leren ademen”, yogatrainingen en retraites ging volgen, besloot ik dat ik anderen hier ook in zou willen begeleiden. Ik zegde mijn baan in het onderwijs op, meldde me aan voor een yogastudie in Nederland én reisde naar India af voor een docenten trainingsprogramma op het gebied van yoga en adem.

Life changing

Inmiddels ben ik 15 jaar verder en heb ik ontzettend veel bijgeleerd over de kracht van de adem. Ik heb ruim 10 jaar mijn eigen praktijk voor Ademcoaching en geef aan groepen yogales. Mijn leven is compleet veranderd: ik ben getrouwd, heb een opgroeiend kind en een eigen bedrijf. Ik werk nu meer uren dan voorheen, maar ervaar veel minder fysieke en mentale klachten. De pijn die ik ervaar is niet meer te vergelijken met de jaren ervoor. Als ik nu klachten ervaar, heb ik geleerd deze direct te voelen en adequaat in te grijpen. Zodat er niet opnieuw te veel spanning wordt opgebouwd in mijn lichaam, mijn hoofd komt tot rust en ik slaap weer als een roos! Zo is mijn leven veel meer in balans. Kortom: voor mij is dit hele proces echt life-changing geweest.

Dit ben ik!

Als je me zou kennen dan zou je weten dat:

  • ik tot rust kom én creatief wordt in, bij en aan het water
  • regelmatig een bezoekje aan de sauna me heel goed doet en ik er als herboren weer uitkom.
  • ik ieder jaar een periode van stilte opzoek. Ik ben dan alleen op een plek om op te laden.
  • ik geloof (want: bewezen resultaat) in de kracht van het plaatsen van intenties, iedere verandering start hiermee.
  • ik houd van de vrijheid van kamperen en dus trekken we er regelmatig op uit in ons bus campertje.
  • onverwachte dingen me scherp en sprankelend houden!